HAGRA logo  HAGRA

HAGRA logo   IMPORT - EXPORT
  Melkkoeltanks, Opslagtanks,
  Melkmachines en Onderdelen

BTW berekenen (toekomstig laag tarief 9%)

Dit handige hulpmiddeltje rekent voor u heel eenvoudig de BTW (toekomstig laag tarief 9%, waarschijnlijk per 1 januari 2019) uit. U hoeft slechts één getal in te vullen, de andere twee worden dan berekend. Zo rekent u net zo makkelijk om van inclusief naar exclusief, als van exclusief naar inclusief BTW.


LET OP: Als onderdeel van het "Belastingplan 2019", heeft het kabinet besloten om per 1 januari 2019 het lage BTW-tarief te verhogen van 6% naar 9%. Op dit moment is dit een streven van het kabinet; na Prinsjesdag 2018 zal de Tweede Kamer zich over het "Belastingplan 2019" buigen, en als dat zonder wijziging wordt aangenomen, zal het ook nog de Eerste Kamer moeten passeren voordat deze maatregel definitief wordt. In het huidige wispelturige politieke klimaat is het geen zekerheid dat dit volledige traject zonder wijzigingen wordt voltooid.
Niettemin is het doorgaan van de BTW-verhoging aannemelijk, en dienen ondernemers er nu al rekening mee te houden. Zo is het verstandig om bij het opstellen van offertes voor leveringen die zullen plaatsvinden in 2019, al aan de geplande btw-verhoging te denken.
Wordt een in 2019 tegen laag BTW-tarief te leveren dienst of product al in 2018 door de klant betaald, dan zou in principe al 9% BTW in rekening moeten worden gebracht. Omdat het kabinet vindt dat ondernemers al genoeg administratieve lasten hebben, is echter besloten dat betalingen in 2018 voor prestaties in 2019, nog tegen het 6%-tarief mogen worden voldaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan concert- of seizoenkaarten die in 2018 worden betaald, terwijl de evenementen pas in 2019 plaatsvinden. Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 zal het 9%-tarief gelden.

DISCLAIMER: De tekst hierboven is de situatie op moment van schrijven, deze website pretendeert niet om tot de geplande ingangsdatum volledig up-to-date te zijn, ten aanzien van het BTW-verhogingsplan. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om het politieke en ambtelijke proces in de gaten te houden.


BTW calculator (9%)

Type het bekende bedrag in het juiste invulvak,
klik op de knop rechts van het ingevulde bedrag,
en de andere bedragen worden uitgerekend.


  Bedrag ex. BTW 

BTW (9%)

  Bedrag Inc. BTW 

(gebruik een punt ( . ) als decimaal teken)


Klik hier voor het huidige lage (6%) BTW tarief
(waarschijnlijk tot 01-01-2019)


Klik hier voor een inzichtelijk rekenhulpje met beide lage BTW tarieven van 6% en 9%Klik hier voor het nieuwe hoge (21%) BTW tarief
(geldig voor leveringen vanaf 01-10-2012)


Klik hier voor het oude hoge (19%) BTW tarief
(geldig voor leveringen tot en met 30-09-2012)


Click here for other conversion toolsThis website is IPv6 ready